zaterdag 31 juli 2010

Over "Enzo...."

De titel van deze blog is: "Freubeltante's blog - over borduren enzo". Maar van dat enzo was het nog niet gekomen. Dus daar komt nu verandering in. Want afgelopen week werd ik ineens gegrepen door het breivirus. Ik zat op de blog van Creatief en zag dat Miriam prachtig mooie wolletjes had besteld. Dus ik ging wat verder spitten op haar blog, kwam uit bij de webwinkel van Wereldwol en heb daar kwijlend rond zitten surfen. Wat een mooie wolletjes. Na wat meer rondsurfen kwam ik ook uit bij de blog van Monique die waanzinnig mooi kan breien. De stijl die zij breit heet in het engels "Lace Knitting". Ik weet niet of de term "ajour" de lading van lace knitting dekt maar het is het betere patroonbreien zullen we maar zeggen. En dan begint het toch te kriebelen he. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, oude liefde roest niet etc etc. Dus ik heb de breipennen opgezocht, een leuk oefenwolletje uit de verzameling getrokken en ben aan de slag gegaan. Want als ik iets leuk vind om te doen is om te kijken of ik ook die ingewikkelde breipatronen kan maken. En meestal lukt dat wel. Daarom heb ik ook een kist vol met oefenlapjes.

Toen ik de smaak weer te pakken had, heb ik mezelf getrakteerd op zo'n mooi wolletje van Wereldwol en ik heb een patroon van een redelijk makkelijke sjaal uitgekozen. Immers, je kunt nooit genoeg sjaals hebben (of nagellak of boeken ;-)) en toen de bestelling binnen was, ben ik aan de slag gegaan. Het gaat niet zo snel want de wol is erg fijn en je moet oppassen dat het niet van je naalden afschiet maar het wordt wel al erg leuk. Ik ben tegelijkertijd alweer avonden aan het surfen geweest en heb weer hele nieuwe hoekjes op internet ontdekt over Lace Knitting etc etc. Er ligt nog veel nieuws te ontdekken. Hieronder de plaatjes van het patroon en het wolletje. Ik zal snel een foto plaatsen van mijn eigen breisel. Wordt vervolgd....

3 opmerkingen:

 1. Ohoh, heb ik je terug in een 'oude verslaving' geduwd ;) ? Wereldwol heeft een mooie garens hè! Die Manos del Uruguay heb ik dus ook liggen (4 strengen in 2 kleuren) en wat Noro sokkenwol. Dankjewel voor de link naar Monique's webblog, ik ben nl. ook aan het lace breien verslaafd geraakt (enkel nog wol gekocht en patronen verzameld) nu nog echt van start. Op Ravelry staan ook een heleboel (deels gratis) lace patronen (of had ik dat nu beter niet kunnen zeggen :) ?)

  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahahaha, wat ben je toch een lekkere koekedoos, nu weer aan t breien geslagen,zal ik maar niet aan beginnen,gezien mijn voorgeschiedenis van meubels breien ;)
  Ik zal het binnenkort eens live aanschouwen hoe dit brodddellapje er uit gaat zien,want met een ding ben ik het wel eens; je kunt niet genoeg sjaals hebben dus wie weet zit er voor mij ook nog wat in,hehehe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe gaat het met de 'knoop'?

  Je moet voordat je breien kunt een streng altijd tot bol winden. Dat kan met een bolwinder en eventueel een strenghaspel, maar die dingen aanschaffen gaat je zo'n 100 euro in totaal kosten. Is dus alleen aan te raden als je regelmatig strengen ipv bollen koopt. De goedkopere manier is om de streng op te laten houden door iemand. Die persoon zit met zo'n armen voor zich uit, streng rond de armen en jij windt een bolletje op (niet te strak ivm de rek van het garen). Heb je niemand die dat doen wilt (het is een vreselijk karwei!) dan kun je de streng ook rond de rugleuning van een stoel hangen (die 'ouderwetse' stoelen met knoppen erop werken hier erg goed) en zo een bol opwinden.

  Dát is dus de reden dat m'n Manos nog in de kast ligt en ik met m'n bollen Noro begonnen ben: het opwinden tot bol (ik vind het een snertkarweitje, maar het móét).

  Sterkte en succes ermee!
  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen